Veelgestelde vragen

Hieronder treft u een overzicht aan van de meestgestelde vragen en bijbehorende antwoorden met betrekking tot het CERA-systeem. Staat de informatie die u zoekt er niet tussen? De technische adviseurs van Barcol-Air helpen u graag verder (bel 0299 - 689 300). 

Is er een gelijkwaardigheidverklaring beschikbaar voor de CERA-units?

Het is niet mogelijk om een gelijkwaardigheidsverklaring van de CERA-units zelf verkrijgen. De units verbruiken dan ook nagenoeg geen energie ten opzichte van een decentrale WTW-unit per woning. Aangezien het systeem een collectief betreft van een WTW-unit (geplaatst op het dak of in een technische ruimte) gecombineerd met CERA-units in de woningen, dient dit ook het uitgangspunt te zijn bij de berekening. Bij WTW per woning gaat dit wel aangezien daar sprake is van een ventilator (hetgeen bij een CERA-unit niet het geval is). 

Een gelijkwaardigheidsverklaring met betrekking tot het CERA-systeem als geheel, wordt daarom uitsluitend per gebouw berekend. Het is als het ware een volgorde die in de utiliteitsbouw wordt gehanteerd, uitgebreid met een verklaring volgens een stappenplan, zoals hieronder nader wordt omschreven.

Stappenplan verkrijgen gelijkwaardigheidsverklaring CERA-systeem:

  • In overleg met co-developer Hiensch Engineering kan er een eerste EPC-berekening worden gemaakt op basis van de input zoals ontvangen van een klant/adviseur.

  • In de basis wordt bij een eerste berekening vaak een EPC-berekening voor een decentraal WTW-systeem gebruikt.

  • Vervolgens worden van het gebouw ook het bouwkundige deel (de schil, dak etc.), alsmede de overige voorzieningen ten aanzien van duurzaamheid (PV-panelen, duurzame opwekking bv. d.m.v. bodemopslag of stadsverwarming/koeling) meegenomen in de berekening.