Veelgestelde vragen

Hieronder treft u een overzicht aan van de meestgestelde vragen en bijbehorende antwoorden met betrekking tot het CERA-systeem. Staat de informatie die u zoekt er niet tussen? De technische adviseurs van Barcol-Air helpen u graag verder (bel 0299 - 689 300). 

Waarmee dient rekening te worden gehouden bij de calculatie van CERA-units?

In de offerte van Barcol-Air staan alleen de volgende componenten: de CERA-units en de bijbehorende CO2-opnemer(s); eventueel ook de RV opnemer(s). Dit betreft alleen levering.

Overige materialen en arbeid dient u zelf op te nemen. Voor het gemak staan er in het schema wel enkele zaken vermeld (o.a. voorbeeld schakelmateriaal) waarmee u rekening kunt houden.

Hoe is de EPC-waarde van <0,15 uitgerekend?

Neem hierover telefonisch contact op met de adviseurs van Hiensch Engineering (telefoonnummer +31 (0)20 659 5551). 

Wat is de minimale luchthoeveelheid (WTW) waarmee men mag rekenen in de EPC berekening?

In basis wordt in het Bouwbesluit een minimale luchthoeveelheid voorgeschreven. Dit in verband met de zogenaamde hygiënische eisen. In de praktijk geeft men voorkeur aan het toepassen van vraagsturing, aangezien dit wordt gewaardeerd in de EPC-berekening. In dat geval is het toegestaan om met 70% van de minimale luchthoeveelheid te gaan rekenen. Hierbij is het wel van belang dat de toiletruimte op minimaal 7  dm³/h en de badruimte op minimaal 14 dm³/h moet blijven functioneren. Daarnaast is de voorwaarde dat dit alleen mag worden toegepast als het een woning betreft die bestaat uit meerdere verblijfsgebieden (zie ook artikel 3.29 uit het Bouwbesluit). Met dit in gedachten zou men dus een centrale LBK op een woontoren kleiner kunnen dimensioneren, waarbij dan de 100% die benodigd is volgens het Bouwbesluit als minimum moet worden uitgerekend.