DUURZAAM VENTILATIECONCEPT

De Barcol-Air ventilatie controlunit, type CERA, is een luchtbalansregeling voor gestapelde woningbouw (appartementen), waarbij de warmteterugwinning plaatsvindt in de centrale WTW-unit. Luchtbalans vindt plaats door de toevoerlucht naar de woning te meten en in balans met de retourlucht synchroon mee te laten regelen. De unit neemt weinig ruimte in en is geschikt voor toepassing in zowel nieuwbouw, renovatie als transformatie projecten.

De constructie van de unit is dusdanig dat deze vrij is van zowel filters alsmede een ventilator, hierdoor is het onderhoud in de woning tot een minimum beperkt. De automatische en nauwkeurige CERA-regeling wordt aangestuurd door het meten van de CO2-concentratie per woning. Op basis van het Bouwbesluit zijn er in de regeling grenswaarden opgegeven voor het ventilatiedebiet. Door de CO2-concentratie te volgen zal er nooit teveel lucht naar de woning gaan, er zal echter altijd voldoende ventilatielucht beschikbaar zijn. 

SYSTEEMWERKING

Het systeem is opgebouwd uit een ventilatie controlunit, genaamd CERA-unit, die in de woning wordt geplaatst. Door het meten van de luchtkwaliteit (zijnde het CO2-niveau in de woning) wordt er meer dan voldoende verse lucht naar de woonkamer en slaapkamer gestuurd. De unit wordt gecombineerd met een speciale, centraal geplaatste WTW-unit.

De drukregeling van deze WTW-unit reageert op de vraagsturingen van de individuele woningen en zal daardoor nooit teveel lucht door het gebouw verplaatsen. Door toepassing van deze systeemkeuze wordt het energiegebruik benodigd voor de ventilatie en de ventilatietransmissie verlaagd met 30-50% ten opzichte van conventionele systemen. Om het comfort in de woningen te verhogen, kan het systeem worden uitgebreid met de mogelijkheid tot het leveren van verkoeling via de ventilatielucht.

CERA-1

  • Compacte, geluidsarme unit voorzien van toevoer- en retourkanaalaansluitingen.

  • Voorzien van inwendige isolatie die niet in aanraking komt met de luchtstroom.

  • Luchtdichte constructie die voldoet aan luchtdichtheidsklasse C.

  • Plug & play levering; , CERA-regeling bestaande uit BACnet regelaar, Flo-Cross precisie-meetorgaan en speciale CERA-software (afstandbeheer optioneel mogelijk).

  • Geleverd vrij van ventilator en filters - het verkrijgen van toegang tot de woning voor het plegen van onderhoud wordt hiermee tot een minimum beperkt.
CERA-1