Het CERA-systeem BCRG geregistreerd

logo bcrg
11 maart 2022

Vanaf heden zijn de gelijkwaardigheidsverklaringen voor het CERA-systeem officieel geregistreerd bij het BCRG (Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid). Deze verklaringen onderstrepen het feit dat het CERA-systeem één van de meest energiezuinige ventilatiesystemen is, die momenteel in de markt beschikbaar zijn.

CERA staat voor Central Energy Recovery Airflow en betreft een totaal ventilatieconcept dat is ontwikkeld voor toepassing in de gestapelde woningbouw. Een centrale, vaak op het dak geplaatste WTW-unit levert via een kanalensysteem 100% buitenlucht naar de woningen / appartementen en overige ruimtes.

Iedere woning beschikt over een eigen CERA-unit, die vraaggestuurd de juiste hoeveelheid benodigde verse lucht aan de woning toevoert. Deze CERA-unit beschikt over een gekoppelde retourklep, die ook weer de juiste hoeveelheid lucht uit de woning afvoert.

Toepasbaarheid in de BENG berekening

Sinds 01-01-2021 dient er bij de vergunningsaanvraag voor een nieuw gebouw een BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) berekening ingediend te worden. Deze berekening omtrent de energieprestatie van een gebouw, zal conform de Europees bepaalde NTA 8800 berekeningsmethodiek moeten worden uitgevoerd. Van belang hierbij is dat bij verschillende systemen met verschillende waarden voor gelijktijdigheid gerekend mag worden.

In het geval van CERA zijn er gelijkwaardigheidsverklaringen opgesteld, welke vanaf heden bij BCRG (Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid) geregistreerd zijn.

In plaats van de forfaitaire waarden uit tabel 11.5 van de NTA 8800:2020 te gebruiken, mogen op basis van deze gelijkwaardigheidsverklaringen de volgende correctiefactoren worden toegepast:

 

CERA-1+

fctrl

=

 

0,50 

CERA-2 

fctrl

=

 

0,42

CERA-2+

fctrl

=

 

0,40

 

Meer nieuwsberichten

whitepaper

WHITEPAPER: CERA ventilatiesysteem

de zalmhaven fotografie door claudia terreehorst

Duurzaam en slim ventileren in de gestapelde bouw

zalmhaven1

Met CERA de lucht in bij project De Zalmhaven!