Veelgestelde vragen

Hieronder treft u een overzicht aan van de meestgestelde vragen en bijbehorende antwoorden met betrekking tot het CERA-systeem. Staat de informatie die u zoekt er niet tussen? De technische adviseurs van Barcol-Air helpen u graag verder (bel 0299 - 689 300). 

Hoe werkt de CERA-unit in de ruimte?

In de documentatie wordt de regeling van de CERA-unit nader toegelicht. 

Met welke tijden wordt er geregeld ten aanzien van de drukknoppen?

In de documentatie wordt de regeling en de eventueel bijbehorende tijden uitgelegd.

Moeten de units met geluiddempers worden uitgevoerd?

Niet per se; de CERA-units zijn namelijk in de basis al stil. Echter, is er altijd wel sprake van enig installatiegeluid - het advies is dus om aan beide zijden, mede in verband met de eenvoud van monteren, een geluiddempende voorzieningen toe te passen. Bijvoorbeeld geluiddempende slangen vanaf de unit naar de instort kanalen.

Is het verplicht de in het schema benoemde schakelmaterialen te gebruiken?

Nee, de in het schema benoemde materialen zijn als voorbeeld gebruikt.
Afhankelijk van de specificaties van dit materiaal kunt u zelf een keuze maken dat gelijkwaardig aan de voorgeschreven materialen.

Is het mogelijk om de afzuigkap van de keuken aan te sluiten op het CERA systeem?

Nee, de units en het systeem zijn niet geschikt voor het direct aansluiten van een motorloze afzuigkap. 

Kan er fijnstof gefilterd worden met het CERA-systeem?

Ja, dat kan.

Dit dient u echter op te nemen met zowel de leverancier van zowel de centrale WTW-units als met een gerenommeerde filterleverancier. Het filteren van fijnstof is in binnenstedelijke bouw zeker aan te raden.

Zijn er grotere modellen dan M125? En wat zijn de luchthoeveelheden die geregeld kunnen worden?

Modellen > model 125 zijn in ontwikkeling - neem bij interesse contact op met de technische adviseurs van Barcol-Air (telefoonnummer 0299 - 689300).

Moeten de luchtkanalen in de schachten leidend naar de CERA-units geisoleerd worden?

Nee, anders dan bij decentrale WTW-units is het bij het CERA-systeem niet nodig om de schachtkanalen te isoleren. 

Zijn er linker- en rechteruitvoeringen verkrijgbaar?

Ja, er zijn zowel linker- als rechteruitvoeringen van de CERA-units leverbaar; bij bestelling dienen deze te worden opgegeven.

Kan de CERA-unit horizontaal gemonteerd worden?

Ja, het is mogelijk om de CERA-unit horizontaal te monteren. De unit kan bijvoorbeeld horizontaal aan het betondek worden gemonteerd.

Waarmee moet rekening worden gehouden bij de selectie van de centrale WTW-unit?

Bij de selectie van de centrale WTW-unit is het belangrijk dat er bij een volledige invulling van het systeem een lage EPC-waarde wordt behaald. De WTW-unit moet voldoende opvoerhoogte (druk) kunnen leveren, het liefst in combinatie met een stille werking/performance. Uiteraard dient de WTW-unit te worden voorzien van een toerenregeling.

Hoe zit het met het onderhoud en de bereikbaarheid van de CERA-units?

De CERA-units hebben een compacte afmeting en nemen hierdoor weinig ruimte in. De units zijn aan de frontzijde voorzien van een scharnierende deksel, waardoor eenvoudig toegang tot de unit verkregen kan worden.

Voor vragen over eventueel onderhoud aan de CERA-units verwijzen wij u naar de aangesloten VVE of het toegewezen onderhoudsbedrijf. 

Kan ik een CERA-systeem maken met VAV-systeem?

Ja dat is mogelijk. Echter, er zitten veel nadelen aan vast om dit op deze wijze uit te voeren.
Neem voor aanvullende informatie contact op met de technische adviseurs van Barcol-Air (telefoonnummer 0299-689300).

Kan ik een CERA-unit op afstand uitlezen?

Het is standaard niet mogelijk om een CERA-unit op afstand uit kunnen lezen. Echter, dit kan wel georganiseerd worden met behulp van een optioneel in te stellen en te bewaken systeem op afstand. De technische adviseurs van Barcol-Air vertellen u graag meer over de mogelijkheden (telefoonnummer 0299-689300). 

Hoe moeten de CERA-units worden ingeregeld?

Lees hier meer over het inbedrijfstellen van de CERA-units.

Bij welke CO2 hoeveelheid (PPM) is de unit bepaald?

In de regeltechnische omschrijving die in de documentatie is opgenomen staat hierover de benodigde informatie opgenomen.

Hoe werkt de regeling?

Op basis van een CO2 meting in de woonkamer (en/of slaapkamer bij het 2 zone systeem CERA-2 ) zal de regeling ervoor zorgen, dat er meer lucht (binnen de grenzen van de instelling) naar de gevraagde ruimte gebracht zal worden. Tevens kunnen schakelingen in de keuken en/of badkamer zorgen voor een (tijdelijke) boost tijdens het koken of badkamergebruik. Bij het toepassen van de CERA-1 kan er in de schakeling een functie voor de nachtventilatie worden meegegeven.

Kan het CERA-systeem gekoppeld worden via een netwerkkabel en wat zijn dan de voordelen?

De regeling in de CERA-unit is voorzien van een zogenaamde BACnet protocol waarmee er op eenvoudige wijze een netwerkkoppeling gerealiseerd kan worden. Zowel de storingen kunnen centraal worden binnengehaald via het onderstation met een IP-adres, alsmede de sturingen kunnen centraal worden geregeld. Beheer op afstand is dan zeer goed mogelijk.

Waarmee dient rekening te worden gehouden bij de calculatie van CERA-units?

In de offerte van Barcol-Air staan alleen de volgende componenten: de CERA-units en de bijbehorende CO2-opnemer(s); eventueel ook de RV opnemer(s). Dit betreft alleen levering.

Overige materialen en arbeid dient u zelf op te nemen. Voor het gemak staan er in het schema wel enkele zaken vermeld (o.a. voorbeeld schakelmateriaal) waarmee u rekening kunt houden.

Hoe is de EPC-waarde van <0,15 uitgerekend?

Neem hierover telefonisch contact op met de adviseurs van Hiensch Engineering (telefoonnummer +31 (0)20 659 5551). 

Wat is de minimale luchthoeveelheid (WTW) waarmee men mag rekenen in de EPC berekening?

In basis wordt in het Bouwbesluit een minimale luchthoeveelheid voorgeschreven. Dit in verband met de zogenaamde hygiënische eisen. In de praktijk geeft men voorkeur aan het toepassen van vraagsturing, aangezien dit wordt gewaardeerd in de EPC-berekening. In dat geval is het toegestaan om met 70% van de minimale luchthoeveelheid te gaan rekenen. Hierbij is het wel van belang dat de toiletruimte op minimaal 7  dm³/h en de badruimte op minimaal 14 dm³/h moet blijven functioneren. Daarnaast is de voorwaarde dat dit alleen mag worden toegepast als het een woning betreft die bestaat uit meerdere verblijfsgebieden (zie ook artikel 3.29 uit het Bouwbesluit). Met dit in gedachten zou men dus een centrale LBK op een woontoren kleiner kunnen dimensioneren, waarbij dan de 100% die benodigd is volgens het Bouwbesluit als minimum moet worden uitgerekend.  

Is er een gelijkwaardigheidverklaring beschikbaar voor de CERA-units?

Het is niet mogelijk om een gelijkwaardigheidsverklaring van de CERA-units zelf verkrijgen. De units verbruiken dan ook nagenoeg geen energie ten opzichte van een decentrale WTW-unit per woning. Aangezien het systeem een collectief betreft van een WTW-unit (geplaatst op het dak of in een technische ruimte) gecombineerd met CERA-units in de woningen, dient dit ook het uitgangspunt te zijn bij de berekening. Bij WTW per woning gaat dit wel aangezien daar sprake is van een ventilator (hetgeen bij een CERA-unit niet het geval is). 

Een gelijkwaardigheidsverklaring met betrekking tot het CERA-systeem als geheel, wordt daarom uitsluitend per gebouw berekend. Het is als het ware een volgorde die in de utiliteitsbouw wordt gehanteerd, uitgebreid met een verklaring volgens een stappenplan, zoals hieronder nader wordt omschreven.

Stappenplan verkrijgen gelijkwaardigheidsverklaring CERA-systeem:

  • In overleg met co-developer Hiensch Engineering kan er een eerste EPC-berekening worden gemaakt op basis van de input zoals ontvangen van een klant/adviseur.

  • In de basis wordt bij een eerste berekening vaak een EPC-berekening voor een decentraal WTW-systeem gebruikt.

  • Vervolgens worden van het gebouw ook het bouwkundige deel (de schil, dak etc.), alsmede de overige voorzieningen ten aanzien van duurzaamheid (PV-panelen, duurzame opwekking bv. d.m.v. bodemopslag of stadsverwarming/koeling) meegenomen in de berekening.